[Holiday Hype ]

 

La Valletta, populație 9.129 (1994), este capitala Maltei. La Valletta este o așezare din secolul al XVI-lea, cu multe clădiri din timpul Cavalerilor Maltezi, conducătorii de lungă durată a orașului. Este numit după fondatorul său, marele maestru Jean de la Valletta. În malteză este cunoscut în limbajul colocvial ca il-Belt, însemnând "orașul". Cetatea a fost avariată în timpul raidurilor aeriene din Al Doilea Război Mondial.

La Valletta este construita pe o peninsulă, în care se află două porturi naturale, Marsamxette și Portul Mare. Orașul a fost fondat în 1566 prin construirea unei biserici.

În La Valetta se află mai multe biserici, cea mai remarcabilă fiind Catedrala Sfântul Ioan, în trecut Biserica Cavalerilor. Alte atracții turistice sunt Palatul Marilor Maeștri (acum Parlamentul Maltez) și un Muzeu Național de Arte Frumoase.

Orașul La Valletta a fost înscris în anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Numele Republicii Malta si al capitalei sale, Valletta, este strâns legat de cel al cavalerilor Ioaniti, cunoscuti si ca Ordinul Ospitalierilor. Instituit in 1099, acest ordin militar cavaleresc a primit numele Sfântului Ioan dupa biserica din Ierusalim. De fapt Sfântul Ioan era patronul acestor cavaleri ale caror actiuni au stat initial sub semnul cruciadelor. Era vorba de un grup de calugari, plecati de buna voie in Tara Sfânta, pentru a-i ajuta pe bolnavi si pe credinciosii pelerini aflati in suferinta.

Țară Malta Malta

Guvernare
 - Primar Alexiei Dingli

Suprafață
 - Total 0,8 km²
Altitudine 56 m.d.m.

Populație (2005)
 - Total 6300 locuitori
 - Densitate 7.419 loc./km²

Fus orar CET (+1)

 

Source:Wikipedia